Creat de experți
pentru profesioniști

Moldova, Chisinau, Dacia 15/1
Lu-Vn: 9:00 - 18:00 | Sb: 9:00-15:00

Instrumente pneumatice: sfaturi privind alegerea

Orice compresor nu este un instrument în sine. Este doar sursa de energie conținută în aerul comprimat. Liniile pneumatice nu sunt, de asemenea, o unealtă, ci un mijloc de a furniza această energie utilizatorului. Da, și sistemele de pregătire a aerului sunt doar dispozitive auxiliare, uneori puteți face fără ele (deși cel mai probabil, cazul se va termina într-o ieșire rapidă a echipamentului). Pentru a lucra, vom avea nevoie de instrumentul pneumatic

Există ceva de ales: gama cuprinde analogii aproape tuturor tipurilor de scule electrice și manuale și chiar mai multe: multe tipuri de analogi comparabili nu au.

Pneumatica este utilizat pe scară largă în timpul lucrărilor de construcție și reparații și la întreprinderi în multe etape de producție. Dar în atelierele relativ mici și în gospodărie, se poate găsi o unealtă pneumatică potrivită.

Aproape toate sculele pneumatice manuale pot fi împărțite în două categorii. Primul utilizează energia aerului comprimat în mod direct, fără dispozitive complicate, pur și simplu "suflă". Tipurile de astfel de instrumente nu sunt foarte multe. Scopul este de a furniza aer comprimat sau aer împreună cu materiale lichide sau în vrac. Dispozitivul este simplu: un mâner "pistol" cu o supapă de protecție a declanșatorului, iar după ce ventilul de aer se stinge "direct" sau prelucrează materialul care este pulverizat. În această categorie există un instrument atât pentru scopuri casnice, cât și profesionale. Pentru munca în casă se oferă adesea un set de furtun pneumatic cu spirală de înaltă presiune și patru (de obicei) unelte. Se întâmplă ca acest set să fie inclus chiar și în livrarea compresoarelor mici de uz casnic. Este logic: nu există analogi comparabili între instrumentele electrice "suflare". Aceste seturi includ o pistol cu ​​un manometru pentru umflarea pneurilor, o pistol de suflare pentru suflare, curățare sau uscare a suprafețelor, precum și câteva dispozitive pentru pulverizarea lichidelor: un pistol mobil pentru amestecuri groase și o pistol de pulverizare pentru lichide mai puțin vâscoase care trebuie aplicate strat subțire uniform. Kiturile sunt cel mai adesea disponibile în două versiuni, care diferă numai în locația pistolului de pulverizare - de sus sau de jos. Nu există o diferență fundamentală pentru condițiile de viață, dar se consideră că rezervorul superior este mai convenabil dacă este destinat să lucreze cu vopsele mai groase. Merită menționat faptul că toate aceste instrumente pot fi cumpărate separat. Al cincilea tip de sculă de mână de acest tip este oferit separat. Acesta este un aparat de sablat

Pulverizatoarele profesionale de vopsea, deși externe similare celor de uz casnic, pot costa 5-10 sau mai multe ori mai mult, nu are sens să le căutați în seturi. O varietate dintre ele sunt aerografe, destinate picturii de artă. Pentru vopsele de înaltă calitate, este mai bine să utilizați pulverizatoare de joasă presiune (aproximativ 2-3 bari).

Există, de asemenea, soiuri de dispozitive de pulverizare, în care rezervorul pentru un amestec sau nisip este situat separat. Acest lucru este valabil mai ales pentru cantități mari de lucru, ceea ce înseamnă utilizarea profesională: pistolul în sine cântărește doar câteva sute de grame, rezervorul "în set" poate avea un volum de până la un litru, iar un rezervor separat conectat la pulverizator cu un furtun poate fi în principiu orice volum. Instrumentele sunt destinate profesioniștilor pentru aplicarea amestecurilor, a adezivilor și a masticurilor, iar în unele cazuri este nevoie de aer comprimat pentru a nu le pulveriza, ci pentru a le "împinge" din recipient.

Cea de a doua și cea mai extinsă categorie de scule pneumatice este echipamentul cu dispozitive de acționare pneumatice. Majoritatea au "rude" electrice, dar este mult mai convenabil în munca lor. Un motor electric convențional este o unitate destul de complicată, grea și costisitoare, sensibilă la praf și murdărie, care necesită răcire prin fluxul de aer și periculoasă în ceea ce privește șocurile electrice. Într-un mediu umed și exploziv, ele nu pot funcționa. Motorul cu aer este mai simplu, mai simplu, mai sigur și, prin urmare, mai convenabil. Unele tipuri de scule, cum ar fi ciocane de ridicare, necesită o mișcare alternativă a duzei de lucru - este de asemenea ușor de implementat în pneumatice (într-o unealtă pneumatică mai ușoară, se utilizează adesea mecanismul tradițional pneumatic pentru mecanismul de transmisie). În orice caz, dispozitivul de acționare pneumatic nu vă este frică de praf și murdărie exterioare, trebuie doar să curățați aerul care intră în aparat, iar în majoritatea cazurilor dispozitivele de purificare a aerului (filtre, separatoare de umezeală și ulei) vor fi necostisitoare, nu sunt necesare cerințe înalte pentru calitatea aerului.

Nu există nimic deosebit de special în ceea ce privește ruperea motoarelor pneumatice: există puține detalii, "vitalitatea" lor este determinată în principal de rezistența mecanică și există foarte puține piese de uzură. Nu este nevoie să vă fie frică de supraîncălzire. Când se extinde în interiorul instrumentului, aerul se răcește și o ia cu căldură "în plus". Cu un flux mare de aer, este chiar necesară izolarea corpului sculei. Și întreținerea nu este practic necesară - numai lubrifierea. Pentru lubrifiere, este mai convenabil să pulverizați uleiul în fluxul de aer cu ajutorul lubrifianților, dar puteți lubrifia manual unealta după fiecare câteva ore de funcționare.

În aceste condiții de funcționare simple, durata de viață a sculei pneumatice va fi mult mai mare decât cea electrică. Dar costurile sunt mult mai mari. Faptul este că în această categorie aproape întregul instrument aparține claselor profesionale și industriale. În consecință, volumele de producție sunt mici, calitatea, dimpotrivă, ar trebui să fie foarte ridicată. Politica de „a lucrat până la sfârșitul perioadei de garanție - și puteți schimba“ aici nu trece, să ia echipamentul dacă nu este „pentru totdeauna“, utilizarea foarte grele, de multe ori în „trei schimburi, șapte zile pe săptămână.“ Astfel, costul unui echipament va depăși uneori prețul unui instrument similar de uz casnic de zece ori. Cu toate acestea, există excepții: este un instrument la nivel de gospodărie, care costă cam la fel ca analogii electrice. Acestea sunt diverse exerciții mici, chei, șlefuitoare ... în general, ce folosesc adesea meșteșugarii de acasă.

Nu există „fapte“ speciale de astfel de echipamente nu ar trebui să fie de așteptat, dar, în orice caz, va fi mai ușor și mai convenabil de a utiliza, vă puteți aștepta chiar că viața ei va fi mult mai mare decât cea a puterii similare. Există mai multe domenii profesionale, în cazul în care instrumentul este aproape niciodată utilizat (și, dacă este cazul - speciale). Se lucrează cu structuri mari de metal (de exemplu, nave) și lucrează în medii periculoase sau potențial periculoase (de exemplu, exploatare). Este clar că, în astfel de circumstanțe, în cazul în care cablul de alimentare este deteriorat sau chiar o perie obișnuită ceea ce a dus pe colectorul de cazul motorului se poate termina prost.

În "pneumatice", astfel de probleme sunt excluse în principiu. putere pneumatic determinată de presiunea aerului și poate atinge valori de câteva ori mai mari decât analogii electrice pentru aceeași greutate. Valoarea normală a presiunii de funcționare în această categorie - aproximativ 6,0-6,3 bar, acesta depășește, desigur, nu este necesar, dar atunci când instrumentul de presiune va continua să funcționeze. Trebuie avut în vedere faptul că „pneumatic“ indică puterea motorului, în timp ce motoarele electrice - consum. Diferența este de 30-50%.

Pneumatic acționat în principal, pot fi împărțite în mai multe categorii, în cadrul cărora există modele de diferite capacitati, de la mici pentru mult dincolo de capacitățile omologilor electrice.

Masini de gaurit, șurubelnițe, rotopercutoare usoare. În funcție de caracteristicile sale, aceste tipuri de echipamente sunt comparabile cu modele electrice, cu excepția greutății mici, mai puțin zgomot și o mai mare durabilitate. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit pentru instalațiile de producție la scară largă, precum și în zonele cu umiditate ridicată, corozive și medii explozive. Există versiuni în pistol (ca un burghiu convențional, cu un mâner) sau „direct“, fără mâner.

Masini de insurubat cu impact pneumatice. Aceasta este cea mai frecventă unealtă pneumatică care facilitează lucrul la asamblarea și demontarea conexiunilor filetate. Acestea diferă în ceea ce privește performanța, strângerea cuplului și pătratul de aterizare. Cele mai multe dintre ele sunt drepte (axa de rotație a motorului și arborele coincide), tip pistol. Cheile de impact deosebit de puternice cu un mecanism de percuție pot dezvolta o putere de până la câteva mii N * m. Pentru comparație: cuplul necesar de strângere al racordurilor filetate principale ale unui autoturism este de câteva zeci și numai în unele conexiuni - aproximativ 200 N * m.

Echipamente de taiere și curățare. Gama este similară cu cea electrică manuală: burghie (gravori), polizoare unghiulare, mașini de șlefuit și lustruire - în general, un instrument care funcționează cu "consumul" abraziv. În mod oficial, pot fi atribuite diferite tipuri de ferăstraie și mașini de găurit. Principalele avantaje sunt greutatea redusă și, în special, insensibilitatea la praf, care de obicei suferă de motoare electrice.

Instrumente pneumatice cu percuție. Acestea nu sunt utilizate în mod obișnuit cu motoare pneumatice cu arbore rotativ și dispozitive de distribuție cu un sistem de supape care asigură mișcarea alternativă a duzei de lucru. Disponibile în categorii de greutate foarte diferite: de la ciocanele mici și ciocanele la ciocane de ridicare și de rupere a betonului cântărind zeci de kilograme. Gama de analogii electrice aici este mică, chiar și cele mai bune modele cu pneumatice nu pot fi comparate.

Instrumentele de percuție includ, de asemenea, perforatoare medii și grele. Când lucrează, folosesc burghie speciale care au un canal de trecere de-a lungul axei prin care aerul sau apa sunt furnizate sub presiune pentru a sufla sau a elimina găuri. În același timp, condițiile de lucru și răcirea coroanei sunt îmbunătățite, iar praful și resturile sunt îndepărtate. Aceste exerciții sunt mai eficiente și mai ieftine decât cele solide.

Pistoale pneumatice. Utilizate în construcții, în fabricarea structurilor din lemn, ambalare și ambalare, unde înlocuiește cu succes capsatoarele sau ciocanele. Pentru fixarea pinilor speciali, se pot utiliza paranteze, știfturi sau unghii. Necesită o cantitate mică de aer pentru o operațiune. Analogurile electrice sunt, dar sunt puține.

Există și alte unelte de mână, dar chiar listarea tuturor tipurilor lor poate fi dificilă. În viața de zi cu zi nu sunt folosite - echipament prea specializat.